3 gode grunnar til å ha ein surdeigstartar
Mat
/
July 8, 2023

Å bake surdeigsbrød har ei rekke fordelar, men kva er dei? Og kva er eigentleg surdeigsbrød?
Surdeig er ei blanding av mjøl og vatn som har gått gjennom ein gjæringsprosess, og som vert nytta til å få brødbakst til å heve, i staden for at ein brukar vanleg, butikkjøpt gjær.
Ein held den kjemiske prosessen ved like ved å mate den med jamne mellomrom med mjøl. Om ein bruker heile surdeigstartaren i ein brøddeig, kan ein også ta ein bete av brøddeigen og sette til sides som surdeigstartar til neste brød, og slik gjenbruke brøddeig som surdeigstartar gong etter gong.
Om du vil ha ein fast som du matar og forsyner deg litt av ved kvar brødbakst, er tida mellom matinga avhengig av temperaturen der surdeigstartaren er. Står den i romtemperatur, er det lurt å mate den annakvar dag. Står den i kjøleskap, er det nok å mate den ein gong i veka. Ein kan også fryse den i opp til 4-5 månadar.

1. Rikare på smak
I en surdeig har mikroorganismar i mjølet – mjølkesyrebakteriane og litt gjærsopp, fått utvikle seg slik at det er danna syre og aromastoff. Dette gjer rett og slett at brødet er rikare på smak!
2. Ekstra helsefordeler
Fermenteringsprosessen gjer også at mineral i brødet vert enklare tatt opp i kroppen, og at surdeigsbrødet vert lettare å fordøye.
3. Ei lita form for sjølvberging
Ein surdeigstartar erstatter fint pakken med gjær du kjøper i butikken. Om du bakar mykje, og ikkje er avhengig av at brødet er ferdig etter to timar, kan ein surdeigstartar rett og slett vere ei pittelita form for sjølvberging. Har du ein surdeigstartar og tek godt vare på den, kan du ha den for evig!